با کودک پرخاشگر خود چگونه برخورد کنیم! بازی درمانی در کودکان پرخاشگر

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_style=”outline” style=”round” message_box_color=”green” icon_fontawesome=”fa fa-bookmark”]یکی از مهم ترین راه حل ها برای درمان رفتارهای پرخاشگرانه، پیشگیری از وقوع آن هاست. بازی ها و اسباب بازی های بسیاری وجود دارند که در پیشگیری از رفتارهای پرخاشگرانه و یا کاهش شدت آن ها حین وقوع کمک می کنند.[/vc_message][vc_column_text]آیا کودک شما پرخاش می کند؟ پرخاش در کودکان به چه شکلی دیده می شود؟ هنگامی که فرزندتان رفتارهای پرخاشگرانه از خود بروز می دهد، چگونه باید با او برخورد کرد؟
این ها سوالاتی هستند که ذهن بسیاری از پدرها و مادرها را درگیر می کند. اگر کاسه ی صبرتان لبریز شده است و نمی دانید با فرزند خود چه کنید، این مقاله را با دقت مطالعه کنید. جواب بسیاری از سوالات شما در این مقاله نهفته است.
اصلا پرخاش در کودکان به چه اشکالی دیده می شود؟ رفتارهای پرخاشگرانه انواع گوناگونی دارد و می تواند به شکل های متنوعی دیده شود. وقتی کودک شما “کنترل خود را از دست می دهد”، آن را با گریه کردن، جیغ کشیدن، حرصی شدن و رفتارهای نامتعادل نشان می دهد. ممکن است منقبض کردن اندام ها، پشت خم شده، پا کوبیدن و لگد زدن، بر زمین افتادن، دویدن و فرار کردن را مشاهده کنید. حتی در بعضی مواقع ممکن است فرزندتان نفس خود را حبس کند، بالا بیاورد، وسایل را پرتاب کند و یا بشکند و برخوردهای عصبی دیگری نشان دهد.
این برخوردها ممکن است سبب ناامیدی و عصبی شدن شما شود، اما بهتر است اندکی صبور باشید و با درایت این لحظات را به فرصتی برای اموزش دادن به کودک خود تبدیل کنید و از پیش آمدن دوباره ی آن ها جلوگیری کنید.
توجه داشته باشید که خیلی اوقات، با وجود این که می دانیم به عنوان پدر و مادر چه برخورد و واکنشی در مواقع پرخاش کردن کودک خود داشته باشیم، کنترل خود را از دست می دهیم و برخورد اشتباهی می کنیم. پس در همه ی لحظات به یاد داشته باشید که نباید از کوره به در روید.
در این مقاله از فروشگاه اسباب بازی ماتیلوس با بازی ها و خرید اسباب بازی هایی که شما را در این مسیر دشوار یاری می دهند، اشنا خواهید شد. با ما همراه باشید!
- چرا کودکان پرخاش می کنند؟
- چگونه می توان از رفتارهای پرخاشگرانه پیشگیری کرد؟
- وقتی کودکان پرخاش می کنند، چه باید بکنیم؟
- پس از برخوردهای پرخاشگرانه چه کنیم؟
- بازی ها و اسباب بازی هایی که سبب پیشگیری از رفتارهای پرخاشگرانه می شوند.
- نکات مهم
[/vc_column_text][vc_column_text el_id=”1″]
چرا کودکان پرخاش می کنند؟
همان طور که گفتیم رفتارهای پرخاشگرانه می توانن شامل فریاد زدن، جیغ کشیدن، پا کوبیدن، گرییدن و حبس کردن نفس باشند. این رفتارها در پسرها و دختران معمول هستند و بیشتر در رده ی سنی 1 تا 3 سال رخ می دهند. برخی کودکان این برخوردها را غالبا نشان می دهند و برخی دیگر به ندرت پرخاش می کنند. این برخوردها از مراحل رشدی طبیعی کودکان هستند. این رفتارها نشان دهنده ی عمق عصبانیت یا ناامیدی فرزندانمان هستند.
کودک ممکن است زمانی که گرسنه است، خسته است یا معذب است رفتار پرخاشگرانه از خود نشان دهد. ممکن است زمانی که اسباب بازی مورد علاقه شان را نگرفته اند یا کاری که دلشان می خواسته است انجام نشده است، پرخاشگری کنند. یاد گرفتن این مهارت که چطور باید پاسخ رفتارهای پرخاشگرانه ی آن ها را داد یک موهبت است. همچنین کنترل پرخاش هم مهارتی است که کودکان طی گذر زمان یاد می گیرند.
رفتارهای پرخاشگرانه در سال دوم زندگی که مهارت سخن گفتن بهتر می شود و رشد می کند، بیشتر دیده می شوند. زیرا کودک همچنان نمی تواند به راحتی چیزی که می خواهد، حس می کند یا نیاز دارد، بیان کند و این سبب حرص خوردن و ناراحتی اون می شود. با بهبود مهارت صحبت کردن و کامل شدن این توانایی، رفتارهای پرخاشگرانه نیز کاهش می یابند.
کودکان در این سن معمولا تمایل دارند مستقل باشند و خودشان کارهای خود را انجام دهند. آن ها شیفته ی قدرت داشتن و کنترل را به دست گرفتن هستند. چالش “من می توانم این کار را خودم به تنهایی انجام دهم” همراه اوست و معمولا توانایی انجام آن کار را ندارد. همچنین عبارت “من آن را می خواهم، به من بده” را در ذهن دارند و اگر نتوانند کاری که می خواهند انجام دهند یا چیزی که می خواهند داشته باشند، پرخاش می کنند.[/vc_column_text][bs-thumbnail-listing-1 columns=”1″ title=”بیشتر بخوانید :” icon=”” hide_title=”0″ heading_color=”#81d742″ heading_style=”t4-s3″ title_link=”” category=”” tag=”” count=”1″ post_ids=”639″ offset=”” featured_image=”0″ ignore_sticky_posts=”1″ author_ids=”” disable_duplicate=”0″ time_filter=”” order=”DESC” order_by=”date” orderby_meta_key=”” orderby_meta_value_type=”CHAR” _name_1=”” post_type=”” taxonomy=”” _name_2=”” cats-tags-condition=”and” cats-condition=”in” tags-condition=”in” tabs=”” tabs_cat_filter=”” tabs_tax_filter=”” tabs_content_type=”deferred” paginate=”none” pagination-show-label=”0″ pagination-slides-count=”3″ slider-animation-speed=”750″ slider-autoplay=”1″ slider-speed=”3000″ slider-control-dots=”off” slider-control-next-prev=”style-1″ ad-help=”” bs-show-desktop=”1″ bs-show-tablet=”1″ bs-show-phone=”1″ custom-css-class=”” custom-id=”” override-listing-settings=”0″ listing-settings=”” bs-text-color-scheme=”” css=””][vc_column_text el_id=”2″]
چگونه می توان از رفتارهای پرخاشگرانه پیشگیری کرد؟
بهترین روش مداوای رفتارهای پرخاشگرانه، پیشگیری از وقوع آن هاست. برای این کار چند روش زیر پیشنهاد شده است؛
به فرزندان خود توجه کنید!
توجه کردن به فرزند همیشه باعث خوشحالی آن ها می شود، همچنین سعی کنید از استراتژی تشویق کردن استفاده کنید. با موفقیت های کوچکی که به دست می آورند به آن ها جایزه دهید.
کنترل مسائل کوچک را به دست فرزندان خود دهید.
به آن ها حق انتخاب دهید. در مسائلی که اهمیت زیادی ندارند و مشکلی ایجاد نمی کنند از آن ها نظر بخواهید. مثلا با پرسیدن سوال های ساده ای چون “آب سیب می خواهی یا آب پرتقال؟” و یا “قبل از حمام رفتن مسواک می زنی یا بعد از آن؟” می توانید به او احساس کنترل داشتن و حق انتخاب دهید. طبیعتا جواب چنین سوالاتی “نه” نیست.
وسایل ممنوعه را دور از چشم و خارج از دسترس آن ها قرار دهید.
این کار باعث پیشگیری از بحث های احتمالی می شود و نتیجه آن نیز امتناع از پرخاشگری ست. هرچند این مورد همیشه قابل اجرا کردن نیست، به خصوص در محیط بیرون و فضای خارج از خانه.
حواس فرزندتان را پرت کنید.
از توجه کم کودکان سوءاستفاده کنید و هنگامی که وسیله ای می خواهند که نمی خواهید در اختبارش قرار دهید، بلافاصله گزینه ی دیگری برایش مهیا کنید و حواس او را از مورد ممنوعه پرت کنید. فعالیت جدیدی را به جای کار ممنوعه آغاز کنید. محیط را تغییر دهید، فرزند خود را بیرون یا به داخل ببرید یا به سادگی به اتاق دیگر روید.
به آن ها فعالیت های جدید آموزش دهید و به آن ها کمک کنید در انجامشان موفق شوند.
یک بازی یا فعالیت برای آن ها مهیا کنید و به آن ها یاد بدهید چطور می توانند آن را به کار گیرند. سعی کنید آن ها را یاری دهید تا به درستی آن را انجام دهند و سپس آن ها تشویق کنید. پیش از چالش های پیجیده از کارهای ساده شروع کنید.
با عادت ها و خلق و خوی فرزندانتان آشنا شوید.
اگر فرزند شما خسته شده است، او را به خرید یا بازار نبرید. آن ها را تحت فشار قرار ندهید. شناختن خصوصیات فرزندتان به بهبود روابط میانتان کمک شایانی می کند.[/vc_column_text][vc_column_text el_id=”3″]
وقتی کودکان پرخاش می کنند، چه باید بکنیم؟
- خونسردی خود را حفظ کنید و باعصبانی شدن و حرص خوردن مشکل را پیچیده تر نکنید. به خود یادآوری کنید که نقشتان این است که به فرزند خود حفظ خونسردی را آموزش دهید، پس در درجه ی اول باید آرام باشید.
- اینکه چرا فرزند شما پرخاش می کند، در تعیین نحوه ی برخورد با اون تاثیرگذار است. اگر علت خستگی و گرسنگی است، آسایش آن ها فراهم کنید. در غیر این صورت بهترین برخورد بی توجهی کردن و یا پرت کردن حواس آن ها از علت پرخاش است.
- اگر پرخاش صرفا برای جلب توجه شما اتفاق می افتد، بهترین راهکار برای کاهش آن بی توجهی به کودک است. اگر دلیل پرخاش ایشان نگرفتن چیزی است که خواستارش بوده اند، آرام باشید و واکنشی نشان ندهید. حتی سعی نکنید بیش از اندازه توضیح دهید.
- اگر برخورد پرخاشگرانه بعد از درخواست انجام دادن کاری بوده است که فرزندتان به آن تمایلی ندارد و از آن سر باز می زند، پرخاش را نادیده بگیرید. اما از انجام گرفتن آن کار توسط فرزندتان اطمینان حاصل کنید، بعد از این که او آرام تر شد.
- کودکانی که ممکن است با رفتارهای پرخاشگرانه به خود آسیب برسانند باید به یک محیط آرام، ساکت و امن برده شوند تا آرام گیرند. این واکنش برای رفتارهای پرخاشگرانه ی در فضاهای عمومی هم عملی است.
[/vc_column_text][bs-thumbnail-listing-1 columns=”1″ title=”بیشتر بخوانید :” icon=”” hide_title=”0″ heading_color=”#81d742″ heading_style=”t4-s3″ title_link=”” category=”” tag=”” count=”1″ post_ids=”948″ offset=”” featured_image=”0″ ignore_sticky_posts=”1″ author_ids=”” disable_duplicate=”0″ time_filter=”” order=”DESC” order_by=”date” orderby_meta_key=”” orderby_meta_value_type=”CHAR” _name_1=”” post_type=”” taxonomy=”” _name_2=”” cats-tags-condition=”and” cats-condition=”in” tags-condition=”in” tabs=”” tabs_cat_filter=”” tabs_tax_filter=”” tabs_content_type=”deferred” paginate=”none” pagination-show-label=”0″ pagination-slides-count=”3″ slider-animation-speed=”750″ slider-autoplay=”1″ slider-speed=”3000″ slider-control-dots=”off” slider-control-next-prev=”style-1″ ad-help=”” bs-show-desktop=”1″ bs-show-tablet=”1″ bs-show-phone=”1″ custom-css-class=”” custom-id=”” override-listing-settings=”0″ listing-settings=”” bs-text-color-scheme=”” css=””][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text el_id=”4″]
پس از برخوردهای پرخاشگرانه چه کنیم؟
- از فرزند خود بابت تلاشی که در آرام کردن خود کرده است تشکر کنید. گفتن عبارتی مانند “عزیزم، از این که آرامش خودت رو حفظ کردی ممنونم“.
- کودکان پس از بروز برخوردهای پرخاشگرانه بسیار شکننده هستند، زیرا نتوانسته اند برخورد مناسبی داشته باشند و این را می دانند. هنگامی که او آرام گرفت، زمان در آغوش گرفتن او و اطمینان دادن به اوست، فارغ از هر دلیلی که چنین برخوردی را از او باعث شده است.
- مطمئن باشید فرزندتان از خواب کافی برخوردار است. کمبود خواب باعث تشدید رفتارهای پرخاشگرانه می شود و آن ها لجباز و تحریک پذیر می کند. خواب کافی تاثیر بسزایی در کاهش برخوردهای پرخاشگرانه است. بررسی کنید چه مقدار خواب برای فرزندتان ضروری است و اطمینان حاصل کنید که این خواب را دارد.
[/vc_column_text][vc_raw_html]JTNDZGl2JTIwaWQlM0QlMjIyNzIyMTA5MzAwMiUyMiUzRSUzQ3NjcmlwdCUyMHR5cGUlM0QlMjJ0ZXh0JTJGSmF2YVNjcmlwdCUyMiUyMHNyYyUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGd3d3LmFwYXJhdC5jb20lMkZlbWJlZCUyRlY4ckI0JTNGZGF0YSU1QnJuZGRpdiU1RCUzRDI3MjIxMDkzMDAyJTI2ZGF0YSU1QnJlc3BvbnNpdmUlNUQlM0R5ZXMlMjIlM0UlM0MlMkZzY3JpcHQlM0UlM0MlMkZkaXYlM0U=[/vc_raw_html][vc_column_text el_id=”5″]
بازی ها و اسباب بازی هایی که سبب پیشگیری از رفتارهای پرخاشگرانه می شوند.
توجه داشته باشید که هیجانات کودکان باید تخلیه شود، در این صورت انرژی های جمع شده در وجود آن ها با اتفاقاتی که باب میل آن ها نیست به شکل پرخاش سر باز نمی کند و سبب ناراحتی کودک و والدین نمی شود.
بازی با عروسک پولیشی
یکی از بهترین اسباب بازی ها برای تخلیه ی انرژِی بازی با عروسک های پولیشی است.
هنگامی که فرزندتان از کاری که از او خواسته اید انجام دهد عصبانی است و یا وسیله ای که خواسته است را به او نداده اید، کلافه شده است، بهترین روش تخلیه ی این انرژِی به روشی است که سبب آسیب رساندن به او و شما نشود. کودکان گاهی اسباب بازی های خود را تنبیه می کنند. فشردن، مچاله کردن و یا کتک زدن عروسک های پولیشی که آسیبی نمی بینند و نرم و پفی هستند، بهترین راه تخلیه ی عصبانیت و خشم کودک است.
هنر و کاردستی
از دیگر دسته های اسباب بازی که می توانند بسیار کمک کننده در تخلیه هیجانات کودکان باشند، اسباب بازی هایی هستند که نیازمند کار دست می باشند. کودک با خمیربازی، شن بازی و سایر بازی های این چنین می تواند به افزایش خلاقیت کودک و تخلیه ی هیجانات او کمک کند.
نقاشی کردن
نقاشی کردن یکی از مهم ترین روش های تخلیه ی انرژِی و بروز احساساتی است که در کودک در جریان هستند.
رنگ انگشتی ها، مداد رنگی، نقاشی روی دیوار یا کاغذ، همه و همه به تخلیه ی احساسی و هیجانی کودک کمک می کنند. همچنین از بروز دعوای کودکان بر سر اسباب بازی جلوگیری می کند.
کتاب داستان و کارتون
کودکان با دیدن کارتون ها و و شنیدن قصه های آموزنده تاثیرات زیادی می پذیرند. سعی کنید کتاب های داستان و فیلم هایی را خریداری کنید که در آن ها کنترل خشم و ممانعت از انجام برخوردهای پرخاشجویانه تشویق می شوند و انجام آن ها نکوهیده اند. با این توصیفات و تصورات، کودکان به فکر فرو رفته و تغییرانی در برخوردهای خود اعمال می کنند.[/vc_column_text][vc_column_text el_class=”ctag”]
در فروشگاه اسباب بازی ماتی لوس
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_cta h2=”نکات مهم بازی درمانی در کودکان پرخاشگر” txt_align=”right” shape=”round” style=”3d” color=”green”]
- پرخاش رفتاری است که کودک به دلایل مختلفی که او را ناامید، معذب، عصبانی و ناراحت کرده است، از خود نشان می دهد. این رفتار می تواند به شکل جیغ کشیدن، فریاد زدن، گریه کردن، پا کوبیدن بر روی زمین و یا لگد زدن به اجسام و دیوار، حبس کردن نفس و انقباض شدید اندام ها باشد. این برخورد ها ممکن است در جواب وقتی که کودک به خواسته اش نرسیده است، ناراحت و ناآرام است و نتوانسه است کاری را که می خواسته انجام دهد، بروز کنند.
- یکی از مهم ترین راه حل ها برای درمان رفتارهای پرخاشگرانه، پیشگیری از وقوع آن هاست. تکنیک هایی همچون دور نگه داشتن وسایل ممنوعه از جلوی چشم کودکان، پرت کردن حواس آن ها از عامل برانگیزاننده ی پرخاش و توجه کافی به آن ها بسیار موثرند.
- پدر و مادرها با آموختن مهارت برخورد مناسب در برابر رفتارهای پرخاشگرانه کودکان می توانند شرایط را کنترل کنند و از به بار آمدن حوادث ناگوار پیشگیری کنند. هر واکنش متناسب با دلیل رفتارهای پرخاشگرانه ی کودک انتخاب می شود. این رویکردها شامل، حفظ آرامش، بی تفاوت بودن و نادیده گرفتن، دور کردن کودک از محیطی که در آن است و برخوردهای دیگر است. در همه ی این راهکارها والدین باید به یاد داشته باشند که آرامش خود را حفظ کنند.
- بازی ها و اسباب بازی های بسیاری وجود دارند که در پیشگیری از رفتارهای پرخاشگرانه و یا کاهش شدت آن ها حین وقوع کمک می کنند. از جمله آن ها می توان به خمیربازی، بازی با عروسک های پولیشی، نقاشی و داستان های و فیلم های آموزنده اشاره کرد.
[/vc_cta][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]