راهنمای والدین

چگونه با حسادت فرزند خود برخورد کنیم؟

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_style=”outline” style=”round” message_box_color=”green” icon_fontawesome=”fa fa-bookmark”]حسادت در کودکان امری کاملا طبیعی است و این یکی از ناخوشایندترین احساساتی است که کودک می تواند تجربه کند. کودکان از اینکه محبت و توجه والدین خود را از دست بدهند به شدت می ترسند.[/vc_message][vc_column_text]حسادت یکی از صفات نامناسب انسانی است و بسیاری از والدین با این مسئله روبرو هستند که چگونه از حسادت کودک خود جلوگیری کنیم. حسادت زمانی به عنوان یک حس منفی در انسان به وجود می آید که فرد دچار کم توجهی و کمبود محبت شود. به زبان ساده تر می توان چنین گفت که کودک زمانی که حس می کند والدین او به کودک دیگری توجه می کنند، حس حسادتش بر انگیخته می شود. بیش تر کودکان به مادر خود وابسته هستند در نتیجه اگر توجه او کاملا به سمت آن ها معطوف نباشد، طبیعی است که کودک به فرد یا چیزی که توجه مادرش را جلب می کند حسادت داشته باشد.

برای جلوگیری از حسادت کودک آن را با بقیه مقایسه نکنید

حسادت در کودکان امری کاملا طبیعی است و این یکی از ناخوشایندترین احساساتی است که کودک می تواند تجربه کند. کودکان از اینکه محبت و توجه والدین خود را از دست بدهند به شدت می ترسند. این مسئله همچنین ممکن است منجر به بروز استرس و اضطراب و در نتیجه عصبانیت در آن ها نسبت به خواهر، برادر یا دوستانی شود که مورد توجه قرار می گیرند. حسادت یکی از اصلی ترین علت های درگیری های کودکان با هم سن و سال های خودشان است.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text el_id=”1″]

اشتباهات والدین در تحریک حس حسادت در کودکان

رفتار والدین به شدت بر کودک تاثیر خواهد گذاشت و می تواند حسادت را در او تحریک کند. یک کودک ذاتا تمایل دارد تا توجه دیگران را به خود جلب کند و آن ها را تحت تاثیر قرار دهد در صورتی که والدین به حرکات و صحبت های کودک و همچنین نیازهای او بی توجهی کنند، کودک فورا واکنش های احساسی خود را به آن ها نشان می دهد و در صورتی که این عمل برای مدتی طولانی تکرار شود، رفته رفته به حس حسادت در او تبدیل خواهند شد.

دختر بچه به کادو های برادرش حسادت می کند

در ادامه برخی از مهم ترین دلایلی که منجر به افزایش حس حسادت در کودک می شود اشاره خواهیم کرد.[/vc_column_text][vc_column_text el_id=”2″]

نقش نازپروری در افزایش حس حسادت در کودک

در صورتی که کودک را با نازپروری تربیت کنید، او احساس خواهد کرد که مالکیت همه چیز در اختیار اوست پس زمانی که یک فرزند تازه وارد وارد خانواده می شود یا با دوستی روبرو می شود که قدرت بیشتری نسبت او دارد، احساس امنیت در او از بین می رود. این مسئله می تواند آینده کودک را به شدت تحت تاثیر قرار دهد چراکه ممکن است با تولد فرزند جدید و کم شدن توجه به او، دچار افسردگی شود یا بسیاری از نکات همچون عقده ای در وجود او باقی بماند.

دعوای خواهر و برادر بر سر عروسک و حسودی کردن به یکدیگر[/vc_column_text][vc_column_text el_id=”3″]

نقش محاظت بیش از اندازه در افزایش حس حسادت در کودک

زمانی که به شدت از فرزند خود مراقبت می کنید و پس از مدتی به ناگاه او را رها می کنید، برای او به این معنا است که ناگهان در یک بیابان پر خطر رها شده است. آن ها در این حالت محافظه کار خواهند شد و به یک انسان ترسو و خجالتی تبدیل می شوند و زمانی که یک کودک دیگر را می بینند فورا به او حسادت می کنند.

مادر کلافه از دعوا و حسادت فرزندانش[/vc_column_text][vc_column_text el_id=”4″]

نقش فرزند پروری استبدادی در افزایش حس حسادت در آن ها

کنترل بیش از حد بر روی رفتار کودک نیز یک اشتباه بزرگ دیگر در تربیت اوست که در نهایت موجب افزایش حس حسادت می شود. زمانی که قوانین و مقررات سختگیرانه ای را برای کودک در نظر می گیرید و او توضیحی در این رابطه دریافت نمی کنید، کودک به سرعت تحت تاثیر قرار می گیرد. آن ها با مشکل عدم اعتماد به نفس روبرو می شوند و نسبت به خواهر یا برادر خود یا همچنین دوستانشان حس حسادت خواهند داشت.[/vc_column_text][bs-thumbnail-listing-1 columns=”1″ title=”بیشتر بخوانید :” icon=”” hide_title=”0″ heading_color=”#81d742″ heading_style=”t4-s3″ title_link=”” category=”” tag=”” count=”1″ post_ids=”1641″ offset=”” featured_image=”0″ ignore_sticky_posts=”1″ author_ids=”” disable_duplicate=”0″ time_filter=”” order=”DESC” order_by=”date” orderby_meta_key=”” orderby_meta_value_type=”CHAR” _name_1=”” post_type=”” taxonomy=”” _name_2=”” cats-tags-condition=”and” cats-condition=”in” tags-condition=”in” tabs=”” tabs_cat_filter=”” tabs_tax_filter=”” tabs_content_type=”deferred” paginate=”none” pagination-show-label=”0″ pagination-slides-count=”3″ slider-animation-speed=”750″ slider-autoplay=”1″ slider-speed=”3000″ slider-control-dots=”off” slider-control-next-prev=”style-1″ ad-help=”” bs-show-desktop=”1″ bs-show-tablet=”1″ bs-show-phone=”1″ custom-css-class=”” custom-id=”” override-listing-settings=”0″ listing-settings=”” bs-text-color-scheme=”” css=””][vc_column_text el_id=”5″]

نشانه های حسادت در کودکان و بزرگسالان

در دوران کودکی ممکن است حسادت را در رفتار فرزند خود مشاهده کنید. زمانی که کودکان با یکدیگر بازی می کنند، دیدن این احساس بسیار رایج تر است به قدری که ممکن است کودک به همبازی خود ضربه ای وارد کند و ادعا کند که در حال بازی کردن بوده است. علائم رایجی که نشان از حسادت دارد عبارتند از:

  • شکایت های دروغین از فردی که به او حسادت می شود
  • عصبانیت
  • اضطراب
  • احساس خطر
  • احساس ناامنی
  • حساسیت بیش از اندازه
  • رفتار مالکانه
  • واکنش سریع نسبت به اتفاقات
  • ممکن است زمانی که دیگران مورد توجه قرار می گیرند، به فردی بی تاب و آزاردهنده تبدیل شود که ظاهر او نیز تحت تاثیر قرار می گیرد.
  • مقصود دیگران را به اشتباه درک می کنند
  • قلدری کردن
  • بیان این مسئله که موفقیت دیگران بدون زحمت بوده است
  • کپی برداری از رفتار شخصی که به او حسادت می کند.

در سنین بزرگسالی، حسودی بیشتر نمود پیدا می کند چراکه آن ها دائما در رابطه با افراد دیگر صحبت می کنند و نمی توانند در مسیر پیشرفت خود گام بردارند.

حسادت می تواند به سادگی روابط بزرگسالان را مختل کند تا جایی که فرد حسود در زندگی خود هرگز احساس رضایت را تجربه نمی کند.

ترس و اضطراب جمع شده در طول سال های کودکی می تواند خطر ابتلا به برخی از بیماری های خاص را در کودک افزایش دهد. شما هستید که باید به فرزند خود کمک کنید تا حسادت را کنار بگذارد و در آینده دچار چنین مشکلاتی نشود.

یک پسربچه حسود[/vc_column_text][vc_column_text el_id=”6″]

اقداماتی اساسی در رابطه با نحوه برخورد با حسادت کودک

پدر و مادر نقشی کلیدی در میزان حسادت فرزند خود خواهند داشت پس باید در مرحله اول در مسیر اصلاح رفتار خود تلاش کنند تا بتوانند این حس را در فرزند خود از بین ببرند. در مرحله اول برای ترک عادات نادرست کودکان، اطمینان حاصل کنید که خودتان نسبت به خواهر، برادر، دوست یا سایر آشنایان احساس حسادت ندارید. تا زمانی که این حس در شما از بین نرود، نمی توانید به طور موثر کمکی به فرزند خود داشته باشید. در ادامه با ما همراه باشید تا برخی از مهم ترین نکات را در رابطه با این موضوع مورد بررسی قرار دهیم.[/vc_column_text][vc_column_text el_id=”7″]

حسادت فرزند خود را به جاه طلبی تبدیل کنید

اگر بتوانید حسادت فرزند خود را به یک سمت و سوی مثب بکشانید بهترین کار برای کاهش احساس منفی را ایجاد کرده اید. برای مثال در صورتی که فرزند شما به نمرات بالای همکلاسی خود حسادت می کند، بهتر است او را تشویق کنید تا بیش تر درس بخواند و نمرات بهتری کسب کند. زمانی که فرزند شما شروع به درس خواندن می کند، دیگر تمایلی به فریاد زدن بر سر کسی نخواهد داشت و تمرکز او به سمتی مثبت منحرف شده است.

حسادت بچه ها به یکدیگر در مدرسه [/vc_column_text][vc_column_text el_id=”8″]

به حرف فرزندان خود گوش دهید

در بسیاری از موارد، حسادت ریشه در درون فرد دارد. همواره تلاش کنید تا با فرند خود صحبت کنید و از او بخواهید تا دلایل خود برای حسادتش به دیگران را بیان کند. سعی کنید با دقت به حرف های او گوش دهید چراکه ممکن است بسیاری از مشکلات او ریشه در عدم اعتماد به نفس و گاه عزت نفس او داشته باشد. فرزند شما ممکن است در رابطه با نکات مثبت خود هیچ اطلاعی نداشته باشد و همین مسئله باعث می شود که او نسبت به دیگران حسادت کند.[/vc_column_text][vc_column_text el_id=”10″]

فرزند خود را دوست داشته باشید

منظور ما این نیست که شما به فرزند خود علاقه ندارید بلکه منظور ما این است که فرزند شما به تمام عشق و علاقه ای که می تواند در این مرحله از زندگی کسب کند نیاز دارد. مهم نیست دلیل آن چیست اما راهنمایی والدین زمانی که با عشق و مراقبت همراه می شود می تواند برای فرزند شما مانند یک کلید باشد و مشکلات را به سرعت برای آن ها برطرف سازد.

دو کودک در حال حسادت و دعوا بر سر اسباب بازی عروسک خرس[/vc_column_text][vc_column_text el_id=”9″]

در رابطه با اهمیت اشتراک گذاری با فرزند خود صحبت کنید

احتمال زیادی وجود دارد که کودک شما بدون هیچ دلیلی نسبت به سایر همسن و سال های خود کینه دارد. در صورتی که فرزند شما نیز چنین رفتاری را دارد، باید به او بیاموزید که به اشتراک گذاشتن و مراقبت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در این صورت او دیگر احساس ناامنی ندارد. بالاخره کودک شما متوجه خواهد شد که همراهی با کودکی که پیش تر نسبت به او کینه داشته است بسیار لذت بخش است. تقویت حس اشتراک گذاری از دعوای کودکان بر سر اسباب بازی نیز جلوگیری می کند.[/vc_column_text][vc_column_text el_id=”11″]

هرگز فرزند خود را با دیگران مقایسه نکنید

یک کودک را با دیگری مقایسه نکنید چراکه باعث بی ارزش شدن او می شود. کودک از مقایسه ای که انجام می شود ممکن است این برداشت ها را داشته باشد:

  • آن ها کودک دیگری را بیش از من دوست دارند.
  • آن ها فکر می کنند که او بهتر از من است.

هرگز کارهایی که فرزند شما انجام می دهد، نمرات و کارت های موفقیتش را با کودک دیگر یا خواهر و برادرش مقایسه نکنید چراکه آن ها نقشی در پیشرفت کودک شما نخواهند داشت بلکه احساس کینه را در او افزایش می دهند.

خواهر در حال حسادت به برادر کوچکترش[/vc_column_text][vc_column_text el_id=”12″]

قدرت منحصر به فرد کودک خود را پرورش دهید

هر کودکی دوست دارد که والدینش در مورد نقاط قوت او صحبت کند و در این صورت است که احساس رضایت و عزت نفس خواهد داشت. در این صورت شما می توانید این حس را در کودک خود ایجاد کنید که او نیز دارای نکات مثبتی است. اطمینان داشته باشید که فرزند شما تلاش می کند تا آن خصوصیت را در بهترین شرایط ممکن نگه دارد.[/vc_column_text][bs-thumbnail-listing-1 columns=”1″ title=”بیشتر بخوانید :” icon=”” hide_title=”0″ heading_color=”#81d742″ heading_style=”t4-s3″ title_link=”” category=”” tag=”” count=”1″ post_ids=”2004″ offset=”” featured_image=”0″ ignore_sticky_posts=”1″ author_ids=”” disable_duplicate=”0″ time_filter=”” order=”DESC” order_by=”date” orderby_meta_key=”” orderby_meta_value_type=”CHAR” _name_1=”” post_type=”” taxonomy=”” _name_2=”” cats-tags-condition=”and” cats-condition=”in” tags-condition=”in” tabs=”” tabs_cat_filter=”” tabs_tax_filter=”” tabs_content_type=”deferred” paginate=”none” pagination-show-label=”0″ pagination-slides-count=”3″ slider-animation-speed=”750″ slider-autoplay=”1″ slider-speed=”3000″ slider-control-dots=”off” slider-control-next-prev=”style-1″ ad-help=”” bs-show-desktop=”1″ bs-show-tablet=”1″ bs-show-phone=”1″ custom-css-class=”” custom-id=”” override-listing-settings=”0″ listing-settings=”” bs-text-color-scheme=”” css=””][vc_column_text el_id=”13″]

حس همکاری را در فرزند خود افزایش دهید

این یکی از ساده ترین راه های کنار گذاشتن حس حسادت در کودک است. در حقیقت شما به این صورت به فرزندان خود می آموزید که باید از یکدیگر حمایت کنند. سعی کنید آن ها را در موقعیت هایی قرار دهید که به یکدیگر کمک کنند و در نهایت این رفتار آن ها را مورد تشویق قرار دهید تا این رفتار را تکرار کنند.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_cta h2=”نکاتی در رابطه با نحوه برخورد با حسادت کودک” txt_align=”right” shape=”round” style=”3d” color=”green” el_id=”14″]همواره در نظر داشته باشید که رفتار شما تعیین کننده حسادت فرزندتان به دیگران خواهد بود. اگر بتوانید تعادل را در رفتار خود برقرار کنید، می توانید تا حد زیادی مانع حسادت او به دیگران شوید. برخی از نکات مهمی که باید به آن توجه داشته باشید عبارتند از:

  • هرگز فرزند خود را تحت هیچ شرایطی با دیگران مقایسه نکنید چراکه مقایسه نه تنها تغییری مثبت در کودک ایجاد نمی کند بلکه سبب افزایش حس حسادت، رقابت منفی در او شده و اعتماد به نفس کودک را نیز کاهش می دهد.
  • در صورتی که کودکان را ناچار کنید تا فعالیت های خاص را انجام دهند و نتیجه کار آن ها را با یکدیگر مقایسه کنید، یک رقابت ناسالم در آن ها ایجاد می شود. یک کودک ممکن است استعداد بیشتری داشته باشد در نتیجه نمی توانید از کودک دیگر انتظار داشته باشید که همان فعالیت را به درستی کودک دیگر انجام دهد. اصرار بر چنین امری موجب حسادت کودک خواهد شد.
  • تولد فرزند جدید می تواند می تواند موجب ایجاد حس حسادت در فرزند شما شود. فرزندی که سن بیش تری دارد، با ورود رقیب جدید احساس می کند که قدرت قبلی خود در خانه را از دست داده است در نتیجه نسبت به او واکنش نشان می دهد و احساس حسادت در او برانگیخته می شود. والدین باید تعادل را در میان فرزندان خود رعایت کنند.
  • یکی از راه های مراقبت از کودک در برابر حس حسادت و سایر اخلاقیات منفی، آشنا کردن او با اخلاق پسندیده است. در نظر داشته باشید که معمولا در داستان های اساطیری، نکات اخلاقی بسیار زیادی وجود دارد که می توانید به کودک خود بیاموزید. شب ها قبل از خواب می توانید این داستان ها را برای فرزند خود بخوانید. حس تعامل، مراقبت، داشتن نیت خیر و مفید بودن را به فرزند خود بیاموزید.
  • یکی از بهترین ترفندها برای نشان دادن احساس خوب نسبت به دیگران آن است که خودتان را مثال بزنید. از دیگران بخاطر حس شوخ طبعی یا رفتاری که دارند تعریف کنید تا فرزند شما متوجه اهمیت موضوع شود اما توجه داشته باشید که هرگز از واژه های مقایسه ای استفاده نکنید.
  • اگر متوجه شدید که فرزند شما نسبت به همکلاسی های خود و نمره هایشان احساس حسادت می کند یا بخاطر اینکه دوچرخه ای برای برادر بزرگ او خریده اید نسبت به او احساس بدی دارد، با او صحبت کنید و یادآور شوید که آن ها نیز بخاطر کارهایی که کرده اند پاداش دریافت کرده اند. حتما به آن ها یادآوری کنید که به چه دلیل آن هدیه ها را دریافت کرده اند. ورود شما به این مسئله به صورت مستقیم نقش بسیار ویژه ای در رفتار فرزندتان خواهد داشت.
  • حسادت یک حس کاملا طبیعی در فرزند شما است و در صورتی که فرزند دیگری نیز در خانه دارید، کاملا روشن است که باید چنین حسی وجود داشته باشد. فرزندان تنها نیز نسبت به خواهرزاده ها و بردارزاده های شما یا همسرتان حسادت می کنند. سعی کنید تا احساسات کودک خود را به سمت مثبت سوق دهید و در صورتی که احساس می کنید همه چیز از کنترل خارج شده است از یک متخصص روانشناسی کودک کمک بخواهید. هرگز احساس حسادت کودک خود را فراموش نکنید و ساده انگارانه از کنار آن عبور نکنید چراکه می تواند در سلامت روان او در آینده تاثیرگذار باشد.

[/vc_cta][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *