راهنمای والدین

کمک به کودک برای کنار آمدن با مرگ عزیز

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_style=”outline” style=”round” message_box_color=”green” icon_fontawesome=”fa fa-bookmark”]هنگامی که اتفاق ناگواری همچون از دست دادن عزیزان برای کسی می افتد، یکی از مهمترین مسائل حفاظت کردن از کودکان در چنین مواقعی است. زیرا کودکان غم از دست دادن را به سختی تجربه می کنند.[/vc_message][vc_column_text]بیشتر مواقع کودکان کم سن و سال از مرگ آگاهی دارند، هرچند آن را درک نکنند یا با آن به خوبی آشنا نباشند. مرگ یکی از موضوعات معمول کتاب داستان ها، کارتون ها، قصه ها می باشد و ممکن است در دوستان فرزندتان هم دیده شده باشد و به گوش کودک شما رسیده باشد. اما تجربه ی از دست دادن و به دوش کشیدن این غم معمولا حس عجیب و گیج کننده ای برای کودکان است. به عنوان یک پدر یا مادر، نمی توانید فرزند خود را از گزند از دست دادن عزیزان در امان نگه دارید، اما می توانید او را در امنیت نگه دارید. در این مقاله با مواردی آشنا خواهید شد که کمک فراوانی به شما در این زمینه می کند. با ما همراه باشید.

[/vc_column_text][vc_column_text el_id=”1″]

کمک به کودکان برابر است با کمک به خانواده

از دست دادن عزیزان برای هر کسی دشوار و سخت است. کودکات غم از دست دادن را به سختی تجربه می کنند. والدین به تنهایی با غم خویش کنار می آیند. اگر یکی از والدین فوت کند، والد به جای مانده مسئولیت سنگینی بر روی دوش خود احساس خواهد کرد و این شرایط را برای او بسیار دشوار می کند. مرگ پدربزرگ و مادربزرگ، خاله و عمه، دایی و عمو و دوستان نزدیک نیز می توانند تاثیر شگرفی بر کودک بگذارند.

دختربچه غمگین عروسک خود را بغل کردهاز آن جایی که کودکان و نوجوانان از مرگ و از دست دادن عزیزان احساسات متفاوتی دارند و این غم را به شکلی متفاوت تجربه می کنند، واکنش های متفاوتی نیز ممکن است از آن ها سر بزند. برخی کارها که انجام می دهند و یا بعضی حرف ها که می زنند ممکن است عجیب و غریب و گیج کننده باشد. این مقاله به شما کمک می کند درک کنید که کودکان چگونه نسبت به مرگ واکنش نشان می دهند و شما چه نقشی در کمک کردن به آن ها در فهم، درک و کنار آمدن با این غم می توانید داشته باشید. همچنین راه حل هایی پیش پای شما قرار می دهد تا به کنار آمدن کودکان بیشتر کمک کنید.

هنگامی که کودک حمایت شود و بتواند به خوبی با این غم کنار بیاید، باقی اعضای خانواده هم شرایط بهتری خواهند داشت.

[/vc_column_text][vc_column_text el_id=”2″]

اهمیت نقش پدر و مادر

کودک با از دست دادن عزیز متحمل سختی زیادی می شود اما در عین حال به این که شما به عنوان پدر و مادر و الگوی آن ها چطور با این مسئله کنار می آیید توجه ویژه دارد. حتی ممکن است نگران سلامتی شما نیز باشد.

دختربچه غمگین در کنار عروسکشهنگامی که خود شما هم با غم از دست دادن مواجه شده اید، سخت است که در کنار تجربه ی چنین اتفاقی به صحبت کردن با کودک خود درباره ی مرگ نیز بیندیشید. کودکان نیز معمولا از خود سوالاتی را می پرسند که بزرگ ترها نیز با آن ها رو به رو می شوند، سوالاتی همچون؛ چرا چنین اتفاق ناعادلانه ای برای ما افتاد؟ چطور می توان به زندگی ادامه داد وقتی دیگر آن شخص را نخواهم دید؟ اما توجه داشته باشید که این شما هستید که به آن ها آموزش می دهید در چنین شرایطی چطور برخورد کنند و چگونه با این مسئله کنار بیایند. والدین اولین الگوی کودکان در برخورد با هر مسئله ای هستند.[/vc_column_text][bs-thumbnail-listing-1 columns=”1″ title=”بیشتر بخوانید :” icon=”” hide_title=”0″ heading_color=”#81d742″ heading_style=”t4-s3″ title_link=”” category=”” tag=”” count=”1″ post_ids=”1692″ offset=”” featured_image=”0″ ignore_sticky_posts=”1″ author_ids=”” disable_duplicate=”0″ time_filter=”” order=”DESC” order_by=”date” orderby_meta_key=”” orderby_meta_value_type=”CHAR” _name_1=”” post_type=”” taxonomy=”” _name_2=”” cats-tags-condition=”and” cats-condition=”in” tags-condition=”in” tabs=”” tabs_cat_filter=”” tabs_tax_filter=”” tabs_content_type=”deferred” paginate=”none” pagination-show-label=”0″ pagination-slides-count=”3″ slider-animation-speed=”750″ slider-autoplay=”1″ slider-speed=”3000″ slider-control-dots=”off” slider-control-next-prev=”style-1″ ad-help=”” bs-show-desktop=”1″ bs-show-tablet=”1″ bs-show-phone=”1″ custom-css-class=”” custom-id=”” override-listing-settings=”0″ listing-settings=”” bs-text-color-scheme=”” css=””][vc_column_text el_id=”3″]

نکات مهمی که باید در این شرایط به یاد داشته باشید!

  • بعد از تجربه ی از دست دادن عزیزان، کودکان دوست دارند راجع به این تجربه با دیگران صحبت کنند.
  • با گفتن و تعریف کردن این داستان بخشی از بهبود یافتن و درمان زخم های از دست دادن عزیزان صورت می گیرد.
  • یکی از راه هایی که بزرگ ترها می توانند به سادگی به کودکان کمک کنند، گوش دادن به ماجرای آنان است.

پدر دختر خود را در آغوش گرفتهتوجه داشته باشید که در صورتی که کودک مرگ عزیزی را تجربه کرده است همچنان باید در روتین زندگی او، فعالیت های روزمره، مراقبت و توجه و ارتباط نزدیک با والدین (و در صورتی که یکی از والدین از میان رفته است، با والد دیگر) می باشد.[/vc_column_text][vc_column_text]

استمرار زندگی معمولی کودک (کارهای روتین)

این مسئله بسیار مهم است که کارهای روزمره همچون گذشته پیش روند. مثلا تکالیف مدرسه همچون گذشته انجام گیرند، کودک به کلاس های خود برود و سایر کارها که انجام می شدند از سر گرفته شوند. با معلم های فرزند خود راجع به اتفاقی که افتاده است صحبت کنید تا از فرزند شما حمایت بیشتری کند.

مراقبت

برای در آغوش گرفتن و آرام کردن کودک خود وقت کافی بگذارید. غم و اندوه تجربه ی بسیار دردناک و تنهایی است. این مهم است که کودک شما احساس کند تنها نمانده است و کسی از او مراقبت می کند. اگر غم و داغ از دست دادن شما را بسیار تحت تاثر قرار داده است، از سایر افراد خانواده و یا دوستان برای کمک به کودک و مراقبت از او کمک بخواهید.

ارتباط و نزدیکی

هنگامی که یکی از عزیزان و یا اعضای خانواده از دنیا می رود، خانواده در آستانه ی شکست و غم و اندوه جانکاه قرار می گیرد. این طبیعی به نظر می رسد اگر برای مدتی شما همه چیز را رها کنید و در غم خود فرو بروید و این درست زمانی است که کودک احساس می کند از خانواده دور شده و جدا مانده است.

پسربچه در آغوش مادرش گریه می کندمسئله ی مهم در این جا این است که کودک احساس جدا ماندن و دور بودن از شما را در این شرایط نکند. باید همچنان احساس کند که به شما ارتباط دارد و در این غم شریک است. اما چطور می توان چنین احساسی را به آنان منتقل کرد؟ در این مقاله راه هایی عملی آورده شده است که بهتر است به آن ها توجه ویژه کنید.

  • راجع به مرگ به آن ها اطلاعات دقیق و واقعی بدهید.
  • راجع به ترس ها و اضطراب آن ها به طور مستقیم صحبت کنید.
  • به آن ها اطمینان دهید که به هیچ عنوان مقصر چیزی نیستند.
  • با دقت به آنان گوش فرا دهید.
  • از غم و اندوه آنان آگاه شوید و آن را بپذیرید.
  • به آنان احساس امنیت دهید.
  • به روشی که از طریق آن با این غم کنار می آیند احترام بگذارید و آن را بپذیرید.
  • از افرادی که در این راه به شما کمک می کنند، درخواست کنید.
  • در سالگردها و مراسم ها آن ها را شریک کنید.
  • این فرصت را به آنان بدهید که فردی را که از دست داده اند به یاد بیاورند.

دختربچه ناراحت عروسکش را بغل کرده[/vc_column_text][vc_column_text el_id=”4″]

سوالاتی که ممکن است کودک از شما بپرسد!

  • پس از این اتفاق چه کسی از من مراقبت خواهد کرد؟
  • بیمار خواهم شد؟
  • آیا من باعث شدم آن فرد بمیرد؟

مرگ عزیزان می تواند اطمینان کودک را از این بابت که جهان محلی امن است را از بین ببرد. او به اطمینان بخشی ها و توجه بسیار زیادی نیاز دارد تا مجددا احساس امنیت و آرامش کند. گاهی ممکن است برخی کودکان تصور کنند که ممکن است بیمار شوند و بمیرند، در این صورت مراجعه به پزشک خانوادگی جهت اطمینان بخشی به آن ها که همه چیز مرتب است و قرار نیست اتفاق خاصی بیفتد می تواند کمک کننده باشد. بد نیست قبل از مراجعه به پزشک به اون راجع به شرایط توضیح دهید و او را از سوالات احتمالی که کودک ممکن است بپرسد آگاه کنید.[/vc_column_text][bs-thumbnail-listing-1 columns=”1″ title=”بیشتر بخوانید :” icon=”” hide_title=”0″ heading_color=”#81d742″ heading_style=”t4-s3″ title_link=”” category=”” tag=”” count=”1″ post_ids=”1658″ offset=”” featured_image=”0″ ignore_sticky_posts=”1″ author_ids=”” disable_duplicate=”0″ time_filter=”” order=”DESC” order_by=”date” orderby_meta_key=”” orderby_meta_value_type=”CHAR” _name_1=”” post_type=”” taxonomy=”” _name_2=”” cats-tags-condition=”and” cats-condition=”in” tags-condition=”in” tabs=”” tabs_cat_filter=”” tabs_tax_filter=”” tabs_content_type=”deferred” paginate=”none” pagination-show-label=”0″ pagination-slides-count=”3″ slider-animation-speed=”750″ slider-autoplay=”1″ slider-speed=”3000″ slider-control-dots=”off” slider-control-next-prev=”style-1″ ad-help=”” bs-show-desktop=”1″ bs-show-tablet=”1″ bs-show-phone=”1″ custom-css-class=”” custom-id=”” override-listing-settings=”0″ listing-settings=”” bs-text-color-scheme=”” css=””][vc_column_text el_id=”5″]

چگونه می توانیم به کودکان کمک کنیم غم خود را بیابند و آن را بروز دهند؟

صحبت کردن

راجع به شخصی که از دنیا رفته است صحبت کنید و حتما نام او را ببرید.

یک جعبه ی خاطرات درست کنید

یک جعبه ی کوچک درست کنید و در آن اشیا و لوازمی که باعث یادآوری آن شخص در ذهن کودک می شوند را قرار دهید.

عکس ها را در دسترس قرار دهید

سعی نکنید عکس ها را پنهان کنید یا آن ها را دور از دست قرار دهید. بگذارید کودک آن ها را ببیند و با نبود آن فرد در کنار شما مواجه شود.

آلبوم درست کنید

می توانید از عکس ها آلبوم درست کنید و خاطرات را در آن ثبت کنید.

پدر و پسر درحال البوم نگاه کردنبرای صحبت کردن و گوش دادن به کودک وقت بگذارید

کودک شما بالاخره زمانی را برای صحبت کردن و بیرون ریختن احساساتش انتخاب می کند و در آن زمان باید سراپا گوش شوید  و با دقت به حرف های آنان گوش فرا دهید.[/vc_column_text][vc_column_text el_id=”6″]

چه زمانی تراپیست باید حضور داشته باشد؟

گاهی آسیب وارد شده به کودک به قدری بزرگ است که نمی توان تنها با سوگواری و اندوه گساری آن را برطرف کرد. اگر فرزند شما صحبت نمی کند، رفتارهای پرخاشگرانه می کند، علائم فیزیکی از خود نشان می دهد (سردرد و معده درد و …)، در خواب و خوراکش مشکل ایجاد می شود، در مدرسه به مشکل برخورده است، احساس گناه می کند و یا رفتارهای خود تخریبگر از خود بروز می دهد نیازمند تراپیست و کمک متخصص می باشد.[/vc_column_text][vc_column_text el_id=”7″]

آیا می توان پیش از آن که اتفاق ناگواری بیفتد آن ها را با مفهوم مرگ بیشتر آشنا کرد؟

یکی از راه هایی که می توان کودکان را با غم و اندوه و سوگواری پس از مرگ آشنا کرد و آن ها کم و بیش برای چنین اتفاق ناگواری آماده کرد، کتاب های داستان و کتاب های تصویری است. برقراری ارتباط و صحبت راجع به موضوعات ناگوار این چنینی، معمولا از طریق ادبیات داستانی ساده تر می نماید. مکالمه کم تر ترسناک و تهدید کننده به نظر می آید و کودک بهتر می تواند با آن ارتباط برقرار کند.[/vc_column_text][vc_column_text]

چگونه می‌توانیم از کودک داغ دیده حمایت کنیم؟

  • عشق بی‌قید و شرط خود را به او بروز دهید.
  • ساعت‌هایی را در طول روز به گفت‌وگو در مورد غم و اندوه او اختصاص دهید.
  • بپذیرید که گاهی‌اوقات ممکن است کودک بی‌حوصله باشد و تمایلی به صحبت‌کردن در مورد ناراحتی خود نداشته باشد.
  • اجازه دهید کودک احساسات مختلف و حتی غیرقابل درک خود نظیر احساس گناه، عصبانیت و خشم را بروز دهد.
  • درصورتی که تعطیلاتی در پیش است، از کودک بپرسید دوست دارد چه‌کاری انجام دهد یا به کجا برود.
  • سعی کنید با بازی‌درمانی غم و اندوه او را کاهش دهید.
  • حلقه‌ای از حمایت، شامل دوستان، معلم‌ها و خانواده برای کودک ایجاد کنید.

کودک دختر غمگین با عروسک خرس در آغوش

[/vc_column_text][vc_column_text]

بازی‌درمانی چگونه به کودک کمک می‌کند تا با غم و اندوه خود کنار بیاید؟

بازی روشی طبیعی برای برقراری ارتباط کودکان با دنیای پیرامون آن‌ها است. بازی‌درمانی به کودکان کمک می‌کند تا از بازی برای غلبه بر احساسات گیج‌کننده ناشی از مرگ عزیزان خود نظیر غم، عصبانیت، ترس و خشم استفاده کنند.

احساس از دست‌دادن می‌تواند برای کودکان بسیار ترسناک باشد و صحبت‌کردن درباره آن نیز ممکن است برای آن‌ها مشکل باشد. با بازی‌درمانی، کودک می‌تواند از طریق یک بازی نمادین و تصور‌کردن خود به جای شخصیت‌های دیگر، از غم از دست‌دادن عزیزان خود فاصله بگیرد.

به‌این ترتیب، کودک بدون مقابله مستقیم با احساسات خود، می‌تواند آن‌ها را پردازش کند، به‌تدریج با غم و اندوه خود کنار بیاید و مغلوب احساسات منفی خود نشود. بازی‌کردن فضایی امن برای کودک فراهم می‌کند تا بتواند درونی‌ترین احساسات و آسیب‌پذیری‌های خود را کشف و بیان نماید.

کودکان با بازی‌کردن، فرصتی به‌دست‌ می‌آورند تا احساس از دست دادن عزیزان را به شیوه خاص خود هضم و پردازش کنند.

[/vc_column_text][vc_column_text]

کتاب‌خواندن چگونه به کودک برای کنار آمدن با غم و اندوهش کمک می‌کند؟

کتاب‌خواندن کودکان راهی فوق‌العاده برای کمک به آنها در درک مرگ و کنار آمدن با غم از دست‌دادن عزیزان آن‌ها است. کتاب‌خواندن کمک می‌کند تا کودک با احساسات شخصیت اصلی داستان همراه شود و همراه با او احساسات خود را بروز دهد و به این وسیله غم و ناراحتی او تا حدی تسکین پیدا می‌کند.

خواندن کتاب‌هایی با موضوع مرگ و از دست‌دادن عزیزان، به کودکان یاد می‌دهد که سوگ نیز مانند شادی بخشی از زندگی انسان‌ها است و تمام انسان‌ها ناچار به پذیرش واقعیت مرگ هستند. توجه داشته باشید که کتاب‌هایی برای کودک با موضوع مرگ و غم از دست‌دادن تهیه کنید که باورهای خرافی و ناصحیح درباره مرگ را مطرح نکرده باشند؛ چرا که در این صورت، مشکلات و احساسات منفی کودک تشدید می‌شود.

بهترین کتاب‌های کودکان در مورد مرگ، از بیان ساده‌ای استفاده می‌کنند، خشونت را ترویج نمی‌دهند، سخت‌بودن تجربه کنار‌آمدن با مرگ عزیزان را تصدیق می‌کنند و در نهایت احساسات کودکان را تأیید می‌کنند.

چنین کتاب‌هایی با زبانی ساده مفهوم مرگ و از دست‌دادن را به‌عنوان بخشی طبیعی از زندگی به کودک می‌آموزند؛ به‌عنوان مثال، ممکن است با بیان قصه‌ای در مورد مرگ حیوان خانگی و رفتن او به دنیای دیگر، مفهوم مرگ را برای کودک روشن کنند.

غم و ناراحتی کودکی که عزیزی را از دست داده است، زمانی تسکین می‌یابد که احساس کند فردی را که از دست داده است، در دنیای دیگری در آرامش است. بنابراین از تهیه کتاب‌هایی که به توصیف عذاب و مجازات‌های پس از مرگ می‌پردازند، اجتناب کنید.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_cta h2=”نکات مهم این مقاله” txt_align=”right” shape=”round” style=”3d” color=”green” el_id=”8″]

  • هنگامی که اتفاق ناگواری همچون از دست دادن عزیزان برای کسی می افتد، یکی از مهمترین مسائل حفاظت کردن از کودکان در چنین مواقعی است. توجه داشته باشید که در صورتی که کودک آسیبی نبیند، خانواده هم آسیبی نخواهد دید پس کمک کردن به کودک در چنین شرایطی به معنی کمک کردن به خانواده است.
  • هنگامی که چنین اتفاقی رخ می دهد، نقش پدر و مادر در این شرایط بسیار پررنگ تر از باقی افراد است. کودکان همیشه به پدر و مادر به عنوان الگو نگاه می کنند، این که شما چگونه با چنین واقعه ای برخورد می کنید و کنار می آیید، برای آن ها تعیین کننده و آموزنده است و آن ها نیز کمابیش همان روش را در پیش می گیرند.
  • در مواجهه با چنین اتفاقی، چند نکته ی کلیدی را باید همیشه به خاطر داشته باشید؛ اولین نکته این است که در روند زندگی کودک نباید تغییر چندانی رخ دهد. باید کارهای روتینی که قبلا انجام می شد همچنان ادامه پیدا کند و کودک با این اتفاق در می یابد که زندگی همچنان در جریان است. دومین نکته این است که توجه لازم و مراقبت مناسب از کودک به عمل بیاید، اگر در شرایطی نیستید که این کار را بکنید از افرادی که می توانند از کودک شما مراقبت کنند و به او توجه کنند کمک بخواهید. کودک شما نباید احساس کند که از شما دور افتاده است و در این غم شریک نیست. با او صحبت کنید و او را در غم خود شریک کنید.
  • ممکن است کودکان از شما سوالاتی بپرسند که باید به آن ها با دقت و اطمینان بخشی جواب دهید. یکی از مهم ترین اتفاقاتی که برای کودکان بعد از تجربه ی از دست دادن عزیزان می افتد، عدم اطمینان به امن بودن دنیایی است که در آن زندگی می کنند. ممکن است از شما سوالاتی نظیر، آیا من هم بیمار می شوم؟ آیا من هم می میرم؟ آیا شما هم ممکن است برایتان اتفاقی بیفتد؟ آیا من در مرگ آن شخص نقش داشتم؟ باید به او اطمینان دهید چنین نیست و قرار نیست برای او اتفاقی بیفتد.
  • در صورتی که کودک رفتارهای پرخطر از خود نشان دهد، باید از متخصص کمک بگیرید و به توصیه های آنان توجه کنید.
  • کتاب های داستان در توضیح و درک مفهوم مرگ و از دست دادن برای کودکان می توانند کمک کننده باشند.

[/vc_cta][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *